Sinds april 2016 mag ik mijzelf voedingscoach noemen, voedingscoach volgens de orthomoleculaire zienswijze.
De orthomoleculaire wat…..?
Heel kort gezegd is dit kijken naar wat al onze grote en kleine cellen, kleine en grote organen, met andere woorden kijken naar wat ons lichaam en geest nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Alles en iedereen moet gevoed worden, wat wij nodig hebben is bepaald door de natuur. Ons lichaam heeft dát nodig wat uit de natuur komt en wat oorspronkelijk bedoeld was om onszelf te voeden en voort te planten.

De evolutie kwam om de hoek kijken en er is veel veranderd, maar de verandering van ons als organismen gaat veel langzamer. De tijd haalt ons in. Ons lichaam wil nog steeds dát wat uit de natuur komt. Eerlijk is eerlijk, het is bijna onmogelijk geworden. Op elke hoek van de straat kun je wel iets verkrijgen dat niet echt de voeding is dat wij nodig hebben. Om die reden is het aan te raden dat wij als weldenkende mensen gaan nadenken hoe wij die balans kunnen vinden.

Bewust worden welke voeding wel en niet voor ons lichaam bedoeld is, zou  een goede start zijn. Echter door veel verschillende informatie van onder andere reclames die veelal bedoeld zijn om hun product te verkopen, zien we vaak door de bomen het bos niet meer, ofwel door de suikers, de groenten niet meer.

Bouwstenen
Ons lichaam is ons fundament, als dat uit elkaar valt of aangevallen wordt, krijgen wij het heel moeilijk. Om goed in elkaar gebouwd te zijn, hebben we goede kwaliteit bouwstenen nodig, als er eens een keer een wat mindere steen tussen al die goede stenen zit, dan is dat niet zo een ramp, maar als we constant maar aan het bouwen zijn met half afbrokkelende stenen of stenen die snel vergaan dan kunnen we onszelf wel voorstellen dat dat bouwwerk vroeg of laat niet meer heel sterk zal zijn.
Zo zouden wij ons lichaam ook kunnen zien. Als een huis dat we moeten beschermen. Met alle macht beschermen we ons huis, dure artikelen die we hebben gekocht en iedereen die in ons huis woont. We weten vaak precies wat daar voor nodig is: Een deur, ramen en een goed slot.
Wat is het toch gek eigenlijk dat we niet zo goed weten wat we nodig hebben om ons lichaam te beschermen en daarmee alles wat ons lichaam vertegenwoordigt. Om vervolgens al dat te kunnen doen waarvoor we hier met z’n alle zijn. Leven, echt leven!

De juiste brandstof
Als we in onze (dure) auto de verkeerde benzine gooien, gaat de auto op den deur stuk of gaat het oranje lampje branden, vervolgens gaan we snel naar de garage. Waarom besteden we geen aandacht aan (al) die oranje lampjes die ons lichaam afgeeft doordat we verkeerde brandstof in ons lichaam stoppen?

Ik geef om mijn lichaam
Ik geef om mijzelf, ik geef om mijn lichaam, mijn lichaam en ik moeten hopelijk nog heel veel jaartjes met elkaar door één deur kunnen. Ik weet steeds een beetje meer hoe wij als vrienden door één deur kunnen en daarom ben ik Paleo altijd dankbaar.

Hier alvast één tip, wees niet bang dat je nooit meer vulling mag eten. Dat is niet mijn bedoeling met deze informatieve blogs. Maar door een goede balans te vinden is ons lichaam beter beschermd om die gevaren dat vulling met zich meebrengt op te vangen.

Heb je naar aanleiding van deze blog al vragen, tips of zijn er onderwerpen waar je graag meer over zou willen weten, mail het mij, dan kan ik kijken of ik daar een leuke blog over kan schrijven.