Al geruime tijd heb ik lichamelijke vage klachten. De eerste reactie van mensen is dan vaak “Hoe kan dat nou, je eet toch zo gezond?”

Mijn klachten gaan niet over, ik voel wel steeds vaker duidelijk waar de klachten zich bevinden, Voorheen wees ik een globale plek aan, nu wordt het steeds specifieker.

Drie jaar geleden begon ik met een totaal andere levenswijze met name in de voeding. tegenwoordig doe ik ook meer aan Yoga, meditatie en mindfullness. Ik leer steeds meer goed te communiceren met mijn lichaam.
Helaas gaan de klachten niet over. Mijn osteopaat heeft mij o.a doorverwezen naar een medisch begeleider, een reguliere arts, die net even iets verder kijkt dat de ‘reguliere’ arts.

Inmiddels heb ik de bloeduitslagen binnen en weet ik dat er drie zaken zijn waar we ons op moeten richten. We gaan gericht inzetten op herstel. Hieruit blijkt ook dat wanneer mijn lichaam weer in balans komt, ik eerst juist meer last kan krijgen. Mijn lichaam gaat (weer) duidelijke signalen afgeven.

Wat mij brengt bij het volgende:  Drie jaar geleden heb ik de weg ingezet van het herstel, nu begint mijn lichaam duidelijke signalen af te geven en leer ik beter te luisteren.
Met de arts kwam ik tot de conclusie dat ik drie jaar geleden zeer waarschijnlijk veel verder verwijderd was van een gezond lichaam en dat ik nu al langzaam aan het herstellen ben. Voor de laatste sprong heb ik zeer zeker wat extra hulp nodig van deze arts.

Als mensen nu de opmerking maken: “Hoe kan dat nou, jij leeft toch zo gezond” Dan zeg ik: “Ja, sinds drie jaar, maar daarvoor heb ik verkeerd geleefd, heb ik mijn lichaam nooit de tijd gegegev om te herstellen, zat mijn lichaam alleen maar in de overlevingsstand. Nu heeft mijn lichaam eindelijk de tijd gehad om te kunnen herstellen,  maar dit herstel heeft overduidelijk tijd nodig.”
Gelukkig ben ik er relatief snel bij. Ik ben best trots dat ik voor mijn 30ste de herstelfase in heb kunnen zitten. Ik durf niet te bedenken waar ik had gestaan als ik die stap destijds niet had genomen, maar gelukkig hoef ik daar niet aan te denken.

Twee dingen die ik belangrijk vind om mee te geven na deze blog:
1. Ga eens met jezelf een challenge van een maand aan.  Eet en drink volgens mijn principes en kijk en voel wat je lichaam je dan vertelt.

2. Heb je klachten die maar niet overgaan, ik raad je dan aan om naar de medisch begeleider te gaan.
Voor zijn gegevens kun je contact met mij opnemen.

*Neem geen genoegen met vage klachten en chronische pijnen. Jij en je lichaam verdienen een tweede kans.